Jalapeno

Jalapeño chili ( udtales 'Halapenjo' ), en mexikansk chili og dejlig let at få succes med under danske forhold. Dertil kommer, at den er blandt de chili der smager bedst.

Planten er meget produktiv - en enkelt plante kan let give over 100 frugter i løbet af en sæson. Frø kan blive til en plante med små chili frugter indenfor 80 dage. Derefter tager det yderligere op til 70 dage, før disse bliver modne.

Frugterne er grønne indtil de vokser sig modne. Herefter ændrer farven sig til rød. Den kan spises umoden eller moden - men foretrækkes oftest i dens grønne og umodne udgave. Den er en smule sødere når den er moden, men ellers er der ikke den store forskel på smagen. Kun frøene fra modne frugter kan bruges til at så nye planter. Hvis du foretrækker dine Jalapeños grønne, kan du med fordel høste, når de begynder at få strækmærker, eller når den første frugt fra kuldet begynder at skifte farve.

Frugter har en styrke på under 10.000 SHU, hvilket er i den milde ende af Scoville skalaen - der findes chilier, som er hundredevis af gange stærkere. Som resultat af dens gode smag, mildhed og kødets tykkelse er denne chili yderst populære i madlavning - Specielt er syltede Jalapenos fantastiske i sandwiches, til nachos eller på pizzaer. Og så kan de holde sig i et år eller mere når de syltes, sammenlignet med max en måned rå.

Som andre chili frø skal Jalapeno frø have rigeligt med varme for at spire (en radiator gør jobbet), men når først planten har fået nogle få blade, er den overraskende robust. Den er blandt de nemmeste chili at få succes med - også i haven. Sætter du den ud i køkkenhaven, så snart den sidste nattefrost er overstået, vil den overleve men gå i stå i et par måneder og sansynligvis miste de fleste af sine blade. Den smider dog ikke frugterne - og de bliver ved med at gro! Hvis du venter til nat temperaturen er over 5 grader vil den hurtigere tilpasse sig.

Den udendørs Jalapeno plante vil ikke ligne sine søskende i drivhuset meget, men være kortere, bredere og mere robust. Bladene vil også fremstå mere medtagede. Den kan dog sagtens stadig producere 30 - 40 chili frugter med næsten samme størrelse, som du får i drivhus.

Der en vis charme ved at have chili i haven, og så er der som regel meget mere plads - du kan have så mange som du har lyst til :). Hvis du planter i jord, skal du af gode grunde ikke vande ret ofte. Du vil opleve, at den del af frugten, der vender mod syd og får mest sol, bliver mørkere - faktisk næsten sort indtil den modnes og bliver samme smukke røde farve som resten af frugten.

Oprindelse
Mexico
Styrke
1000 - 10000 SHU
Smag
9