Chili Con Carne opskrift med Øl og Chokolade

Chili con carne

Retten er ikke mexikansk, som mange tror, men snarere amerikansk. Den blev populær i Texas ( hvor den blot hedder "chili" ) for omkring 150 år siden. Chili konkurrencer er stadig uhyre populære i USA.

Chili con carne, er som navnet antyder simpelthen defineret som en gryderet med chili og kød. Ofte vil der også være tomat, løg og bønner i, hvilket dog langt fra et krav. I Amerika er der f.eks. konkurrencer ( chili cook-off's ), hvor man kun kan tilmelde opskrifter uden bønner.

Opskriften herunder er, som resten af opskrifterne på skyen.dk, mere tænkt som inspiration end en opskrift, der skal følges til punkt og prikke. Opskriften indeholder øl og chokolade - ingredienser som er ret afhængige af den enkeltes smag. Tilsammen giver alle ingredienserne en fantastisk ret, men hvis du ikke kan lide chokolade i din gryderet, vil du selvsagt få et bedre resultat ved at udelade chokoladen.

I Europa kan man dårligt sige chili con carne uden at tænke på bønner. Men smager også dejligt uden. Hvis du ikke er fan af bønnernes melede smag, så udelad dem blot - og tilsæt måske lidt ekstra kød for at få portionerne til at række.

Jeg dyrker mine egne chili og har det meste af året friske frugter fra adskillige forskellige chilisorter. Jeg foretrækker at bruge mange milde og mellemstærke chili frugter frem for en enkelt meget stærk. På den måde får man frugternes farver og konsistens med i retten. Til en mellemstærk chili con carne kunne jeg finde på at bruge 1 Jalapeno, 1 Aji Pineapple, 1 Cherry Bomb, 1 Anaheim - og måske en kvart Chocolate Habanero. Friske chili er klart at foretrække i en hvilken som helst ret, men hvis du ikke har nogen, kan flager eller pulver sagtens gå. Mængden må du selv styre, da chili's styrke og folks smag er meget forskellig.

Ingredienser
1 deciliter
 Olivenolie
1 teskefuld
 Kanel
1 teskefuld
 Spidskommen
1 spiseskefuld
 Salt
1 teskefuld
 Peber
500 gram
 Hakket oksekød
2 stykker
 Løg
1 styk
 Peberfrugt
3 fed
 Hvidløg
1 mængde
 Chili
1 deciliter
 Oksebouillon
400 gram
 Hakket tomat
50 gram
 Soltørrede tomater
2 deciliter
 Brown Ale
20 gram
 Mørk chocolade
Opskrift
Hæld olivenolie på en varm pande og tilsæt spidskommen, kanel, salt og peber. Rør lidt rundt i et minuts tid og tilsæt kødet i mindre stykker. Bedste resultat opnåes hvis kødet har over 7% fedt - det skal helst ikke blive for tørt.
Når kødet er blevet mørkebrunt tilsættes snittet chili, peberfrugt, hvidløg og løg. Hvis du bruger friske chili og foretrækker at have meget chili kød i retten, men ikke ønsker at den bliver for stærk, kan du fjerne skillevæge og frø.
Samtidig med at blandingen syder på panden hældes øl, bouillon, hakkede tomater og finsnittede soltørrede tomater over i en gryde. Når væsken i gryden koger tilsættes kød og grøntsager og det hele simrer i gryden i 30 minutter.
Tilsæt bønner og lad det hele simre videre i 20 minuter. Styr konsistensen ved at tilsætte vand eller øl.
Tilsæt chokolade og smag til med salt, peber og chili. Lad retten simre videre i et kvater.
Server din chili con carne med ris, tacos, nachos eller blot lyst brød. Pynt evt. med en halvstor mild chili - Anaheim er perfekt til at skovle lidt sovs op med og tilføjer lidt extra chilismag.
Nyd retten med en kold øl - allerhelst en ale.