Opskrift på Stærk Chili Sovs

Chili sovs

Denne chili sovs er super let at lave, og kan bruges sammen med mange retter. Den er fremragende til pizza, shawarma, tortillas, spaghetti bolognese og enhver anden gryderet hvor du vil ønsker lidt extra smag og styrke.

Der findes mange forskellige typer chili sauce. Denne er baseret på eddike, hvilket giver den lang levetid. Eddike smager ikke godt, hvis du bare drikker en tår, men når du bruger det sammen med andre ingredienser, smager det upåklageligt. Man kan bruge olie i stedet for eddike, hvilket også smager godt. Problemet med olie baserede saucer er bare at de ikke holder meget længere end en uge - og så er der selvfølgelig mange flere kalorier i.

Et produkt som dette bør være stærk, men husk at smagen er meget vigtigere end styrken. Enhver kan koge og blende nogle stærke chillier og lave en stærk chili sauce, men det kræver lidt mere at lave en hot sauce, der også smager fantastisk. En god opskrift kan hjælpe dig godt på vej, men smagen afhænger lige så meget af, hvilke og hvor mange chilier du bruger.


Denne opskrift dikterer ikke hvilke eller hvor mange chilier, du skal bruge. Den foreslår blot, at du bruger mange milde chili og færre stærke. De bør naturligvis alle smage godt, men ved at bruge mange milde chili, tilsætter du meget frugtsmag og konsistens uden at gøre det færdige produkt alt for stærk. Det betyder i sidste ende, at du kan bruge mere af chili saucen, og dermed tilføje konsistens, god smag og styrke til dine retter. Har man derimod lavet en sovsen superstærk, så ender man ofte med kun at bruge et par dråber af den af gangen - og så tilføjer den kun rå styrke.


Her er et specifikt eksempel på mængde og chilisorter, jeg kunne finde på at bruge i opskriften:

Milde chili

Stærke chili

Hvis du kun har Jalapeno og èn stærk sort er det også fint. Har du mange super milde chili (f.eks. Habanero Dulce og Anaheim), kan du bruge disse i stedet for peberfrugt - peberfrugt er jo også bare en mild chili.

Ingredienser
3 styk
 Løg
3
 Perberfrugter
10 fed
 Hvidløg
800 gram
 Hakket tomat
1 deciliter
 Olivenolie
200 gram
 Sukker
3 deciliter
 Eddike
Mange
 Milde Chili
Nogle
 Stærke Chili
2 teskeskefulde
 Salt
2 spiseskefulde
 Atamon
Opskrift
Sæt en gryde på middelvarm kogeplade. Tilsæt olivenolie og groft snittede løg.
Når løgene er blevet gyldne og bløde, hældes groft snittede peberfrugt (uden frø) og resten af chilierne (snittede med frø) i gryden. Steg i 10 minutter før resten af ingredienserne undtagen atamon tilsættes.
Varm blandingen op under omrøring og lad den simre i 1 time. Husk at rør lidt rundt af og til.
Mens du venter, kan du passende rengøre de beholdere du planlægger at opbevare din chilli sauce i. Lang holdbarhed opnåes kun ved at bruge fuldstændig rene beholdere. Så skrub flasker eller glas i opvaskemiddel og skyld dem derefter med kogende vand.
Når blandingen har stået og boblet i en times tid, blendes den enten med en stavblender, eller køles lidt ned før den ryger i en konventional blender. Blend indtil den ønskede konsistens opnåes - hvis den skal på flaske skal de største chili- og løgstykker naturligvis helst være mindre end flaskens åbning.
Bring herefter saucen i kog igen og smag til med salt og peber. Sluk for varmen og lad stå i et par minutter, før atamon tilsættes.
Skyld flasker eller glas i atamon og fyld helt op med chili blandingen. Forsegl beholdere umildbart efter (med låg eller prop) og lad det køle ned. Når temperaturen nærmer sig 30 grader, sættes de i køleskabet og er klar til brug. Smagen forbedres en smule når den har stået et par uger.
Renlighed og atamon muligør en holdbarhed på 1 år eller mere - dette forudsætter dog at du også holder din chili sauce ren når du bruger den. Stik f.eks. aldrig en beskidt ske ned i den.
Denne opskrift giver omkring 1,5 liter sovs.