Opskrift på Syltede Jalapenos

Syltede Jalapenos

Pizzaer, sandwiches, nachos, burgere og spaghetti Bolognese er blot nogle få eksempler på retter, hvor syltede Jalapenos kan hæve smagsoplevelsen betydeligt. Men de bør ikke købes i et supermarket - de skal være hjemmelavet, og allerhelst af frugter du selv har dyrket. Hjemmesyltede chilier smager ikke blot bedre end produkter købt i supermakedet, men glæden ved at sylte og spise sine helt egne frugter er også meget større. Ved at følge dine chili, fra frø til det færdige produkt, sikrer du dig yderligere et økologisk og fuldstændigt rent produkt.


Syltning er den bedste måde at forlænge chiliens levetid på


Hvis du aldrig før har syltet chili, så gælder det bare om at komme igang. Umildbart lyder syltet Jalapeno måske ikke som noget, der smager forførende lækkert - men med den rette opskrift er det faktisk tilfældet.

Hvis du dyrker dine egne chili, vil efteråret ofte bringe et behov for at konservere dem. Friske chili holder ofte kun nogle få uger, og de fleste chili dyrkere er så succesfulde, at de umuligt kan spise alle deres chili frugter, før de forgår. Saltning, tørring og frysning er nogle af de mest populære løsninger til at få dine chili til at holde i måneder eller sågar år. Fælles for disse løsninger er dog, at der betales en pris. Nydelsen ved at spise friske chili er væsentlig større end ved at spise saltet, frosset eller tørret chili. Her kommer eddike ind i billedet. Eddike smager ikke særligt godt alene, men kan konservere dine chili frugter i et år eller mere uden at det har en negativ effekt på smagen. Det fantastiske ved syltede jalapenos er, at de har en smag og konsistens, der kan konkurrere med de friske frugter.

Nedenstående opskrift er tilpasset Jalapenos, men kan i princippet bruges til alle chili sorter. Der er dog chili sorter, der er mere velegnede til syltning end andre. Jalapeno frugter har et forholdsvist tykt lag frugtkød, hvilket gør dem ekstra attraktive at sylte. Jo stærkere dine frugter er, des tyndere bør du skære skiverne, hvis du også vil kunne smage andet end chili i din mad.

Ingredienser
250 gram
 Jalapeno chilier
5 gram
 Ingefær
2 fed
 Hvidløg
2 stykker
 Skalotteløg
4 dl
 Vineddike
100 gram
 Sukker
1 teskefuld
 Salt
2 spiseskefulde
 Atamon
2 stykker
 Laurbærblad
10 stykker
 Sorte peberkorn
Opskrift
Vask jalapenos og skær dem i skiver på 4-5 millimeter - enderne smides væk. Lad kernerne sidde. Skræl og snit hvidløg, løg og ingefær i tynde skiver.
Vask sylteglas/beholdere i kogende vand. Hæld så Atamon i, før låget lukkes og glasset rystes. Tøm Atamon i vasken og læg peber og laurbær i de tomme glas.
Bland eddike, salt og sukker i en gryde og varm op til det koger. Når salt og sukker er opløst, tilsættes chili, hvidløg, ingefær, løg. Lad blandingen koge i 2 minutter.
Når grydens indhold har kogt i 2 minutter bruges en ske (evt. med huller i) til at fylde glas op med chili m.m. - pres gerne chilifrugterne lidt sammen. Til sidst fyldes op med eddiken fra gryden, så det dækker chili fuldstændigt. Låget lukkes umildbart efter.
Stil glasset et køligt og mørkt sted. Køleskabet er perfekt, hvis der er plads - men lad det lige køle ned, før det stilles ind.
Lad glasset forblive lukket i et par uger og gå amok med dine egne syltede jalapeno chili. De smager fantastisk.